Friday, February 9, 2007

Chutney คืออะไรฟะ

Foodland ตรงซอยพัฒน์พงศ์ หลังจากผ่านเจ้าหมาหลับคาถุง มาได้ ก็แวะ Foodland ของเยอะมั่ก ๆ ขอบอกครับ...ไม่เชื่อดูรูปดิ่..มันไม่มีที่จะวางแล้วนะนั่น น้ำผลไม้ ถึงได้กระเด็นไปเสียบอยู่บนสุดขนาดนั้น ยาวตลอดแนวเลย
คือเกิดมาเนี่ยผมไม่เคยได้กินของฝรั่งเมืองนอกเมืองนามากมาย...เลยสงสัยว่า ไอ้ SWEET MANGO CHUTNEY นี่มันอะไรอ่ะครับ คือถ้ามันเป็นแยมก็แยมฝรั่งมั้ง แต่พอมันเป็น CHUTNEY มะม่วงนี่มันทำให้ผมสงสัยครับว่า มันคืออะไรอ่ะครับ รสชาดยังไง..แต่ว่าประหยัดตังค์ ก็ไม่ซื้อกินดิ่...
ใครเคยกินมั่งอ่ะครับ..อร่อยมั้ยอ่ะ..กินกับอะไรอ่ะ..แยม หรือ น้ำพริก หรืออะไรอ่ะครับ


4 comments:

Anonymous said...

หาคำอธิบายมาฝากครับ เหมือนจะเป็นเครื่องปรุงอย่างหนึ่งนะครับ

Chutney

A chutney (British spelling), chatni (Urdu or Hindi transliteration) or catni (archaic transliteration) is a term for a variety of sweet and spicy condiments, originally from South Asia. The chutney is known by name Bajji in Tulu and Gojju in Kannada. Chutney may be dry or wet. Dry chutney is generally in form of powder.

In India, a chutney is often made to be eaten fresh, using whatever suitable strongly flavoured ingredients are locally traditional or available at the time. It would not normally contain preserving agents, since it is intended to be consumed soon after preparation. Chutney, as a genre, is often similar to the salsa of Latino cooking, or European relish insofar as it usually involves a fresh, chopped primary vegetable/fruit with seasonings added, to be used as a condiment for another food.

The Hindi translation of "to make chutney" is a common idiom meaning "to crush". This is because the process of making chutney often involves the crushing together of the ingredients.

The use of a stone chutney maker is often regarded as vital to create the ideal chutney. It is a small stone bowl (called a "kharal" or "khal" in Hindi), or a flat piece of stone (called a "sil") on which the ingredients are crushed together with a rounded stick of stone or wood (called a "batta", pronounced with a hard 't').

Chutney is more familiar in North America and Europe in a form that can be stored. To this end, vegetable oil, vinegar, or lemon juice are used to enhance the keeping properties.

From Wikipedia, the free encyclopedia

สหัสา said...

ขอบคุณหลาย ๆครับผม..ถามใครก็ยังไม่มีใครรู้จักอยู่ดี...

jerpou said...

It is a spicy jam to eat with Indian curry. It lower the taste of spicy curry

jerpou said...

Delishous